Geschiedenis

De Velser Basketballclub Akrides, kortweg Akrides, is een basketbalclub uit IJmuiden en is op 5 oktober 1961 opgericht door Joop Roosenstein († 26-10-2016). Joop Roosenstein is ook de oprichter van basketballclub Exercitia die als eerste basketbalclub in gemeente Velsen werd opgericht. Het begon allemaal in 1950 toen Joop Roosenstein werd benoemd als gymleraar aan de ambachtschool in IJmuiden-Oost. Joop Roosenstein is daarvoor in Groningen in contact gekomen met 3 Amerikaanse basketbalspelers, Mormoonse zendelingen uit Salt Lake City en was daardoor zo geïnteresseerd in het spel basketbal dat hij dit ook in de gymlessen ging geven. De leerlingen waren zo enthousiast over het spel basketbal dat Joop Roosenstein toen het besluit heeft genomen om de basketbalclub Exercitia op te richten. Ongeveer rond dezelfde tijd is Joop Roosenstein ook begonnen als gymleraar lichamelijke opvoeding in het Missiehuis in Driehuis om missionarissen in opleiding lenig te maken. Roosenstein: ,,Ze wilden basketballen. Dat gebeurde op de speelplaats. Ook kinderen uit de buurt kwamen daar op af.’’ De aankomende missionarissen waren zó goed dat ze competitie wilden spelen. En zo heeft Joop Roosenstein ook het besluit genomen om basketballclub Akrides op te richten.

De naam Akrides is bedacht door Paul van Warmerdam naar aanleiding van het bezoek uit Engeland van een groep jongeren van een High-school “The Grasshoppers” (Sprinkhaan). Die naam vond men niks en daarom werd het griekse woord voor sprinkhaan “Akrides” met algemene stemmen aangenomen.

Heren 1 kampioen 2e divisie 1973-1974

In 1987 promoveerde het eerste herenteam onder de naam ESTS Akrides tot de eredivisie, waar het twee seizoenen bleef.

De club bracht diverse internationals voort. Naar IJmuiden kwamen teams uit de hele wereld om te spelen, bijvoorbeeld voor Europacupwedstrijden. Neem  een toernooi uit 1989, gehouden in de tennishal van IJmuiden. Deelnemers waren onder meer de basketbalteams van CSKA Moskou, Olympiakos Piraeus en Maccabi Haifa.

In 1990 speelde Akrides wederom in de Eredivisie, toen onder de naam Bestmade Akrides en komend uit Haarlem. Het was een succesjaar voor Akrides. Na vier wedstrijden stonden de dames en heren bovenaan in de eredivisie. In 1990 en 1991 werd de nationale beker gewonnen.

Een dieptepunt volgde een jaar later. De stichting Top Basketbal Akrides ging failliet. Omdat de vereniging Akrides nog 2000 gulden van de stichting te goed had, verdween het kapitaal van de vereniging en kon nog net een faillissement worden voorkomen. ,,Tot op de dag van vandaag is die financiële klap voelbaar”, aldus Akrides.

Na drie jaar ging het team weer terug naar IJmuiden. Na het seizoen van 1996/1997 degradeerde Akrides weer.

RZG Donar – Big Boss Akrides IJmuiden 1996-1997

Al meer dan 40 jaar spelen wij op de hoogste amateurniveaus in Nederland bij zowel de jeugd als de senioren. Enkele jaren hebben wij zelfs met zowel ons dames als ons heren team op het hoogste niveau in Nederland gespeeld. Met onze jongens junioren team(s) doen wij dat overigens nog steeds. Akrides is één van de weinige verenigingen die zich op een zo’n breed vlak op dit niveau manifesteert, naast voornamelijk eredivisieverenigingen die met een heel ander budget werken.

Damesteam 1983

Los van de wens om te spelen op een binnen onze middelen zo hoog mogelijk niveau, vinden wij gezelligheid en breedtesport minstens zo belangrijk. Bij Akrides is voor iedereen die wil basketballen plek. Barst je van de ambitie en wil je gaan voor het hoogst mogelijke vindt je het leuk om gewoon “een balletje te gooien”, bij Akrides ben je aan het juiste adres.

In Kennemerland, een omgeving met een rijke basketbal historie, fungeren wij al jaren als kweekvijver en als magneet voor basketballers die verder opgeleid willen worden. Daarnaast staan wij bekend als een vereniging waar het gezellig is. De wedstrijdavonden in sporthal IJmuiden-Oost “ontaarden” regelmatig in spontane en gezellige feestjes. Ook daarmee geven wij invulling aan onze ambitie er voor iedereen te zijn.

Clubnamen

 • 1961 – 1987 : VBC Akrides
 • 1987 – 1990 : ESTS Akrides
 • 1990 – 1992 : Bestmade Akrides
 • 1992 – 1994 : VBC Akrides
 • 1994 – 1997 : Big Boss Akrides
 • 1997 – heden : VBC Akrides

Prijzen

Heren 1

Kampioenschappen

 • Promotiedivisie:
 • 1e Divisie:
  • 2016-2017
 • 2e Divisie:
  • 1973-1974
 • NBB-Beker:
  • 1990
  • 1991

Dames 1

Kampioenschappen

 • Promotiedivisie:
 • 1e Divisie:
 • NBB-Beker:

Akrides 60 jaar (2021)