5×5 Basketball

Wat is 5 x 5  basketbal?

Basketball is een snelle, leuke, uitdagende, gezellige en spectaculaire teamsport. Bij basketbal komen twee teams van elk vijf personen (de deelnemende spelers) en zeven wisselspelers per team tegen elkaar uit.  Het doel is om als team meer punten te scoren dan de tegenstander en de score van de tegenstander zo laag mogelijk te houden. Je bent continu aan het omschakelen tussen verdedigen en aanvallen. Er is altijd actie op het basketbalveld!

De wedstrijd

Een basketbalwedstrijd bestaat uit 4 kwarten (delen) van 10 minuten. Tussen het 1e en 2e kwart en het 3e en 4e kwart zit een pauze van 2 minuten. Tussen het 2e en 3e kwart zit een pauze van 15 minuten. De speeltijd van een basketbalwedstrijd is dus 40 minuten, maar een wedstrijd duurt langer. Dit komt omdat als de bal uitgaat of als er een overtreding wordt gemaakt, de tijd stil staat. Ook als een speler vrije worpen neemt, staat de tijd stil.

In het basketbal kun je niet gelijk spelen. Als de stand op het eind gelijk is, dan wordt er verlengt met 5 minuten. Is de stand na de verlenging weer gelijk? Dan wordt er opnieuw 5 minuten verlengt, net zo lang totdat er een winnaar is. Kinderen t/m 12 jaar spelen in plaats van 4 keer 10 minuten 8 periodes van 4 minuten.

Het team

Bij 5-tegen-5 speel mag een team uit maximaal 12 spelers bestaan waarvan er altijd 5 op het veld staan. Anders dan bij sommige andere sporten mag je bij basketbal onbeperkt wisselen. Elke keer als het spel stil ligt (bijvoorbeeld als de bal uit is), mogen beide team wisselen. Als je gewisseld bent, mag je dus ook weer terug komen in het veld. In de jeugd heb je een slangenwissel en daar wordt om de 4 min. het volledige team gewisseld zodat iedereen even veel minuten zal spelen.

Score

Voor een veldscore krijgt je team 2 punten, voor een score uit een vrije worp 1 punt. Vanaf 12 jaar (team onder 14) krijg je 3 punten als je van achter de driepuntslijn raakschiet.

Spelregels & scheidsrechters

Er wordt volgens de officiële FIBA 5×5 spelregels gespeeld. Voor de regels kun je naar de volgende website: https://www.basketball.nl/competities/spelregels/ Voor een uitleg van de regels kun je naar de volgende website: https://www.basketballmasterz.nl Bij regionale wedstrijden zal de thuisspelende team 2 scheidsrechters aanleveren, ook zal altijd de thuis spelende ploeg mensen voor de tafel regelen.