Category met link

In memoriam Joop van Rijn en Hans Meijer

12-01-2024

Vorige week zijn 2 Akridessers een dag na elkaar overleden te weten Joop van Rijn (79) en Hans Meijer (68).

Joop van Rijn (1944 – 2024)

Joop was nagenoeg vanaf de oprichting van Akrides lid en bekleedde diverse functies. In de jaren 70 was hij vice-voorzitter en deed hij de Technische Zaken. Hij trainde de overige dames en heren en natuurlijk zijn dochters Esther en Mischa.

In 1971 kwam hij als speler het heren1 team versterken en werd met dit team in het seizoen 73/74 kampioen van het rayon C. In 1977 stapte hij over naar DOKKO, een schaduwclub van Akrides en Exercitia en werd hij tevens de trainer/coach van Heren 1 van 1977 t/m 1979 en later nog een keer in het seizoen 1982/1983.

Joop was gymleraar op het Ichthus College waar hij niet alleen Olga Commandeur ontdekte maar ook samen met Joop Roosenstein de leerlingen het enthousiasme voor het basketbal bijbracht wat een enorme ledenaanwinst tot gevolg had. In die tijd behoorde Akrides tot de 5 grootste verenigingen van Nederland. Hij stond ook aan de wieg van het jaarlijkse schoolbasketbaltoernooi voor middelbare scholen.

Joop was tot en  met de laatste thuiswedstrijd (9 december 2023) van Dames 1 vocaal aanwezig om zijn kleindochter Marilou aan te moedigen. Joop was erelid van de club.

We gaan een man missen, die verbindend was. De vereniging heeft hem de laatste eer bewezen door 1 minuut stilte in acht te nemen voor aanvang van het Oliebollentoernooi en  het applaus daarna was een uiting om hem te bedanken voor alles wat hij heeft gedaan.

Op de voorkant van de rouwkaart staat geschreven: “Iedere ontmoeting was mij dierbaar”. Deze woorden geven exact aan wat voor persoon hij was.

Hans Meijer (1955 – 2024)

Voor de huidige Akrides generatie is Hans minder bekend. Hij was lid van Akrides totdat hij begin jaren 80 emigreerde naar Zwitserland. Hij werd daar als fysiotherapeut aangenomen doordat zijn toenmalige Zwitserse vriendin zijn foto uit het programmablad van Akrides heeft laten zien zonder zelf bij de sollicitatie aanwezig te zijn. Hij speelde een aantal jaren in Heren 1 en werd in het seizoen 1973/74 kampioen van het rayon C met Joop van Rijn als medespeler. Verder was Hans opgenomen in het Nederlands Militairteam. Hij coachte het Akrides jongensjunioren team en werd met dit team in 1978 kampioen van het rayon en later 3e van Nederland.