Category met link

Nieuwsbrief maart 2022

29-05-2022
Van de voorzitter…
De eerste gewone wedstrijden zijn weer gespeeld en het blijkt soms lastig om het wedstrijdritme weer te vinden. Gelukkig komt dat snel terug en in de tussentijd genieten we vooral dat we weer met zijn allen op het veld staan.

De rest van het seizoen hoopt de NBB te komen tot een zogenaamde 75% competitie. Dit houdt in dat je team niet even vaak tegen iedereen speelt. Op basis daarvan wil de bond promotie en degradatie toepassen en kampioenen benoemen. Hoewel dit kan leiden tot net negatieve of juist positieve gevolgen, denk ik dat dit het enige is wat de bond kan doen. Het is wat dat betreft nog een schaduw die Corona vooruitwerpt. Maar ook daar gaan we overheen komen!

Veel leuke en belangrijke dingen te melden in de nieuwsbrief, dus ik houd het hierbij!

Let’s play ball! 

Onno Oosterhof
Jantje Beton
Komende week op dinsdag 8 en woensdag 9 maart lopen de kids van de onder 12 en onder 14 de collecte van Jantje Beton. Naast de mail die je hierover ontvangen hebt, hierbij een extra herinnering. We zijn hiervoor nog op zoek naar een aantal ouders om de kids te begeleiden. Formeel moet er één begeleider per drie kinderen mee.

De opbrengt komt ten goede aan de Stichting Jantje Beton, maar ook Akrides zelf ontvangt een deel van de opbrengst. Deze opbrengst gaat naar een leuke activiteit voor onze toppers uit onder 10, 12 en 14. Meerdere doelen dus in één collecte – daar kunnen we alleen maar voor zijn.
Scheidsrechters en tafelaars
We vervolgen met een belangrijk onderwerp! Nu we weer spelen, moet elke wedstrijd natuurlijk scheidsrechters en tafelaars hebben. Dit wordt meestal zo’n 6 weken vooruit ingedeeld en is terug te vinden in de basketball app. Kijk hier goed naar, want de laatste weken zijn er best wat mensen niet op komen dagen. Het is erg vervelend voor het team dat dit op moet lossen, voor de toeschouwers die ineens achter de tafel of op het veld staan en het is vooral vervelend voor jezelf. Je krijgt namelijk een boete die behoorlijk op kan lopen en dat is hartstikke zonde! Houd dus naast je wedstrijden je scheids- en tafelbeurten in de gaten in de app. Kan je niet? Regel dan binnen of buiten je team iemand die je kan vervangen. Deze taken, samen met een heleboel ander werk wat gedaan moet worden, hoort nu eenmaal bij het spelen van een georganiseerde sport.

Heb je twijfels of je het wel kan? Laat het ons weten! Er komen trainingen aan waarin we je bijspijkeren, zowel op tafel als op scheidsrechter skills. Ook is op basketball.nl een handige, online training te vinden. Ik vond hem zelf erg leerzaam en handig en zo kon ik zaterdag eenvoudig de 24-seconden klok overnemen bij Heren 2, omdat iemand helaas niet was komen opdagen!

Heb je nog geen spelregelbewijs? Als het goed is, heb je van de NBB een mail gehad met een link voor FlowSparks. Hier kan je online je spelregelbewijs halen. Dit bewijs is verplicht vanaf komend seizoen! Je slaat meer vliegen in één klap: zelf basketbal spelen wordt namelijk een stuk leuker als je de regels beter kent. Ga ervoor! 

De nieuwe kleding is gearriveerd!
Het heeft wat langer geduurd dan gepland, maar alle nieuwe kleding is gearriveerd. Dit houdt in dat we de tassen gaan vullen, zodat we ze tijdens de aankomende teamgesprekken kunnen uitdelen! De U10 krijgt ze overigens wat sneller, want zij hebben aankomend weekend een supergaaf toernooi gepland staan.

De kleding ziet er erg mooi uit! De shirt zijn reversible, zo vergeet je nooit je gele tenue. Alle kleding wordt geleverd in een kledingtas, dus als team hoef je alleen nog een wasschema te regelen. En samen onthouden dat je de tas meeneemt naar de volgende wedstrijd natuurlijk! 

Aan het einde van het seizoen nemen we de tassen weer in en controleren we samen of alles er nog goed en netjes in zit.

Binnenkort spelen alle teams dus in dezelfde tenues. Al zijn twee teams uitgezonderd – zij spelen voorlopig nog in gesponsorde kleding.

Het wordt steeds mooier in de sporthal!

Twee succesvolle toernooien in één weekend!
Het laatste weekend van februari was het gezellig druk in de hal. Op zaterdag organiseerde Akrides een 3×3 toernooi met hulp van de NBB. De organisatie van de officiële competitiestop met teams uit verschillende hoeken van het land verliep fantastisch en de NBB was erg blij met ons. Het 3×3 damesteam met (ex-)speelsters van Akrides won hun poule – gefeliciteerd meiden! Daarbij heeft de club er zes officiële 3×3 ballen aan overgehouden.

Op zondag was er het schoolbasketball toernooi. Ook deze was in 3×3 vorm, zodat scholen sneller teams konden maken. Opnieuw een fantastisch toernooi! De kids hebben genoten en de eerste aanmeldingen van nieuwe leden zijn weer binnen. Zo geven we de sport en de club een mooie duw in de rug.

Iedereen die heeft meegeholpen bij beide toernooien enorm bedankt. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer op jullie rekenen, we zijn superblij met de inzet!
(Wil je ook eens helpen bij een toernooi? Laat het ons weten!)
Sponsoring – deel 1!
In navolging van de successen die Dames 1 al jaren boekt bij het ophalen van geld voor de club, is Heren 1 dit jaar flink aan de slag gegaan om te komen tot meer zichtbaarheid van Akrides, meer lol op en rond het veld en het bij elkaar brengen van geld voor de vereniging. In dat laatste kader kreeg ik deze week een belletje van Jaap Zonjee. Hij heeft op zijn werk dit naar voren gebracht en de uitkomst is een sponsoring door Viisi Hypotheken van maar liefst 1000 euro! Voor dat geld kunnen we weer mooie dingen doen voor de club.

We zijn ontzettend blij met dit initiatief en danken de mensen van Viisi Hypotheken dan ook hartelijk voor dit gulle gift!

Overigens zijn er veel meer overeenkomsten tussen Viisi Hypotheken en Akrides dan je zou denken. De missie van Viisi gaat over een nieuwe manier van werken en doen. Dat sluit aan bij de plannen die het bestuur op de laatste ALV heeft gepresenteerd. Ook wij willen de club anders organiseren om zo toekomstbestendig te worden. Redenerend vanuit het waarom we willen basketballen – en dat kan voor iedereen anders zijn – willen we iets bieden wat bij verschillende mogelijkheden aansluit. Ook Viisi zet haar personeel en klanten op 1 en 2 en de aandeelhouders op plek 3. Het is maar lekker duidelijk dat je weet waar je het voor doet. Die verfrissende blik op de financiële wereld nemen we graag over in de club. Misschien kunnen we nog meer van elkaar profiteren dan dit geweldige begin! En wie weet inspireert dit anderen om de club financieel of met helpende handjes te steunen.

Uiteraard ook veel dank aan Jaap die behalve op het veld dus ook naast het veld van grote waarde is voor de club!
Sponsoring – deel 2!
Pratend over een nieuwe sponsor komt elke keer weer bij me boven dat we een enorm genereuze hoofdsponsor hebben in het bedrijf OOK Pedagogische Expertise Groep. We zijn ondertussen al halverwege het tweede seizoen dat OOK ons sponsort en toch kan ik mij heel goed voorstellen dat jullie er nog niet veel van hebben meegekregen. Corona is dan ook meermaals spelbreker geweest in onze communicatie hierover, dus ergens de komende weken zullen we alsnog flink uitpakken met deze waardevolle sponsor! Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe uitstraling van onder andere het logo – welke daarna OOK op onze kleding komt te staan.

De samenwerking met OOK behelst overigens meer dan alleen een financiële transactie en het logo op de kleding. OOK en Akrides gaan zich samen inzetten om ondersteuning te bieden waar nodig binnen Velsen. Dit kan twee kanten op gaan. Onze leden kunnen het aangeven als ze ergens mee zitten of hulp nodig hebben en dan kunnen we OOK vragen om hierbij te helpen. Tegelijkertijd kan OOK kinderen tegenkomen die gebaat zijn bij een teamsport en daar een beetje steun bij kunnen gebruiken. We gebruiken de samenwerking om elkaar de juiste steun te geven. Zo staat de club samen met OOK midden in de Velsense samenleving!

We zijn onwijs benieuwd naar het nieuwe logo!
Steun aan Oekraïne
Met de nieuwe kleding op komst, komt ook het moment om afscheid te nemen van de oude kleding. Zodra de nieuwe tassen uitgedeeld zijn, zullen we dozen bij de ingang van de hal zetten waar je de oude kleding in kan stoppen. Graag alleen gewassen kleding, anders gaat het echt heel erg stinken!

Deze kleding sturen we – samen met de overgebleven restanten kleding die we nog hebben – naar Oekraïne/plaatsen waar vluchtelingen uit Oekraïne zitten om ze daar een klein beetje verlichting mee te kunnen geven. Bijpassende mazzel, onze clubkleuren zijn nagenoeg gelijk aan de landskleuren van Oekraïne. Op die manier helpt onze kleding misschien ook nog een beetje om de trots vast te houden wat het volk zo kenmerkt in deze zware tijden.
Einde van het seizoen
Maart is een maand waarin we vaak al kijken naar het einde van het seizoen. De NBB heeft echter vastgesteld dat het seizoen verlengt wordt tot maximaal 4 juni. Dit om toch nog de gewenste 75% competitie te halen. We kunnen ons voorstellen dat deze verlenging op enig moment gaat wringen als je een andere zomersport speelt. Die starten waarschijnlijk gewoon op tijd en dan wordt het dringen in de tijd. 

Mocht dit gaan wringen, laat het weten binnen je team. Dan houden we samen in de gaten wat haalbaar is voor de teams om zo laat in het seizoen nog te spelen. Hoe eerder wij weten wat de stand van zaken is, hoe meer we eventueel nog kunnen regelen.

Het einde van het seizoen betekent overigens ook dat we potentiële kampioensteams nauw in de gaten gaan houden. Elk jaar weer lukt het teams van de club om het kampioenschap te halen en dat blijft toch een heerlijk gevoel! 

Vorig jaar helaas geen kampioenen door Corona, maar dit jaar zeer waarschijnlijk wel. We kijken en duimen met jullie mee!

Komend jaar!
Met een vreemd lopend seizoen lijken er gekke tijdlijnen te ontstaan. We zijn pas net weer begonnen met spelen en nu hebben we het alweer over volgend jaar… Bij een normaal seizoen doen we dat ook in maart, maar dan zit het seizoen er alweer bijna op. Het is echter wel nodig om nu al na te denken over het seizoen 2022-2023, want in september beginnen we weer en er moet altijd een boel gebeuren om het komende seizoen weer fris van start te gaan.

Denk er dus vast over na wat je wilt gaan doen komend jaar. Een tip van de sluier – afgelopen jaren hebben we veel gedoe gehad met het vinden van voldoende coaches. Sommige coaches zijn 2 of 3 teams tegelijkertijd aan het begeleiden, zodat iedereen aandacht krijgt. Dit betekent dat een klein clubje die-hards (dank jullie wel, je weet wie je bent) zich helemaal uit de naad trainen en coachen. Dat gaat volgend jaar niet meer. Er zal voor elke team een andere coach gevonden moeten worden. Dit legt extra druk bij het bestuur en de technische commissie, maar ook bij de teams zelf. Denk daarom na of je zelf een team wil coachen en trainen. Natuurlijk krijg je hierin ondersteuning. Zo kan je op kosten van de bond, gemeente en Akrides cursussen volgen om hierin te groeien en het is onwijs leuk om samen met een groep spelers te groeien in het seizoen.

Hier komt overigens wel een keerzijde bij. Als een team geen trainer/coach heeft, dan zullen wij het team niet inschrijven in de competitie. We willen een club zijn die zorgt voor de teams die er zijn, maar we willen ook teams hebben die bij onze leden passen. Dat betekent dat er een wisselwerking moet zijn. Vrijwel iedereen zal iets moeten doen naast spelen in een team. Uiteraard scheidsrechteren en tafelen, maar ook deelnemen in een commissie, toernooien organiseren, coachen, trainen geven, de lijst is enorm. Denk dus na over wat jij kan doen komend jaar – qua team waarin je wilt spelen, maar ook waar je goed in bent en waarin jij jouw club kan helpen.

Uiteraard komen we hier nog een aantal keer op terug!